Entrada destacada

Les festes majors mexicanes i les danses tradicionals

Un dels trets característics del poble mexicà és la seva visió festiva de la vida. Tal com ho va explicar molt bé Octavio Paz a El laber...

Translate

divendres, 25 de setembre del 2009

Restaurats els retaules del convent de la Mercè d'Atlixco

Aprofitant que a Barcelona esteu en plenes festes de la Mercè i que ja fa alguns dies que volia reprendre aquest bloc, que com jo mateix ha patit aquest estiu alguns problemes i bloqueigs no desitjats que m'han impedit tal com volia afegir-hi un índex de les etiquetes, poemes, algunes fotos i cròniques, i que en el seu dia tampoc vaig poder fer-ho, el reprenc afegint-hi la notícia que des de Setmana Santa es poden veure magníficament restaurats a l'església de l'antic convent de la Mercè d'aquí a Atlixco (Puebla, Mèxic), una sèrie de retaules del segle XVIII que estaven en molt mal estat, degut a la humitat i altres problemes de conservació, i que ara es poden contemplar en tota la seva bellesa.

La restauració d'aquestes pintures va ser possible mercès al patrocini de diverses persones de la població i de fora, que per a l'any vinent i amb nous patrocinadors es proposen restaurar una altre sèrie de quadres de sants de l'església de San Félix. A més del que representa el bateig de Sant Pere Nolasc, destaca un gran mural que representa al centre la Verge de la Mercè amb el Nen a les mans, el mantell de la qual sostenen Sant Joaquim i Santa Anna, Sant Josep i Sant Joan Baptista i els arcàngels Sant Miquel i Sant Rafael. A dalt la Santíssima Trinitat, adorada per 4 sants, i a baix un grup de mercedaris i de l'alta societat, cavallers i senyors que acullen sota la seva protecció el mantell de la Verge.

Als catalans que visiteu Mèxic i Puebla us aconsello que també vingueu a Atlixco, on per cert també hi ha molt bons restaurants.

©Joan Fort i Olivella

Postdata
Malauradament, el terratrèmol de 7,2 graus que va afectar el passat dia 19 de setembre de 2017 la part centre i sud de l'Estat de Puebla, així com els de Morelos, Mèxic, la Ciutat de Mèxic i el de Oaxaca, ja afectat pel del dia 7, provocant més de 300 morts, 7 d'ells a Atlixco, i la caiguda de molts temples, escoles i cases, va provocar també la caiguda de la cúpula de l'església d'aquest convent de la Mercè, per la qual cosa durant molt de temps no es podrà visitar aquesta pintura d'un gran valor històric.

Encara no es poden visitar les pintures, però, des de fa una mica més de tres setmanes, es tornen a celebrar misses a la part de la nau del temple, igual com passa des de fa uns mesos a la parròquia de la Nativitat, mentre s'acaben de restaurar les cúpules de les dues esglésies. En canvi, el temple de Sant Agustí ja fa un parell de mesos que està completament restaurat.
(23 de mar de 2020)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada